Najbliższa wysyłka 3.04
Sprawdź pełny kalendarz dostaw.
3
kwietnia
do kasy suma: 0,00 zł
 
Pięć potraw z ryb, których nie może zabraknąć na Wigilię 0

Pięć potraw z ryb, których nie może zabraknąć na Wigilię

Co roku na świątecznych stołach królują potrawy z ryb. Większość z nas nie wyobraża sobie, aby podczas Wigilii mogło zabraknąć takich klasyków jak karp, ryba po grecku czy śledzie. Możemy wybierać z pośród różnych rodzajów pysznych produktów, a pomysłów na dania jest wiele. Na co warto więc postawić, planując posiłki na ten szczególny dzień?

Mamy dla Was inspiracje na pięć potraw z ryb, których nie może zabraknąć na Wigilię! Szybko, prosto i smacznie. 

 

Zapiekany karp w sosie miodowo-musztardowym

Pozycją obowiązkową w wigilijnym menu jest z pewnością karp. Niczym Święty Mikołaj, choinka czy pierwsza gwiazdka, ryba ta kojarzy nam się natychmiast ze Świętami. Zdecydowanie, najbardziej popularnym i najszybszym sposobem na przyrządzenie karpia jest smażenie. Aby uzyskać wyjątkowy i bogaty smak, wystarczy jednak dodać kolejny krok, który całkowicie odmieni tę potrawę. Po krótkim podsmażeniu, polany sosem miodowym rybę wrzucamy na parę chwil do piekarnika. Sos przygotujemy z oliwy, musztardy oraz miodu. Składniki wystarczy zamieszać i doprawić. Pieczenie nie zabierze nam zbyt wiele czasu, a dzięki niemu uzyskamy trochę lżejsze danie o zaskakującym smaku. Inna propozycja niż karp w tradycyjnej odsłonie, choć równie smaczna.

 

Aromatyczna zupa rybna

Na bazie filetu z karpia przygotujemy również pyszną zupę rybną. To świetna alternatywa dla barszczu czy zupy grzybowej. Klarowny bulion z karpia z włoszczyzną podawany z drobnym makaronem, pozytywnie zaskoczy delikatnym smakiem. Ryba ta wypada równie rewelacyjnie w towarzystwie pomidorów i papryki. Zupa przyrządzona z tych składników będzie bardzo aromatyczna i ciekawa. 

 

Sałatka śledziowa

Śledź obroni się w każdej postaci! Marynowane śledzie jako baza dają wiele możliwości. Potrawa powstanie w ekspresowym tempie i zasmakuje każdemu, gdy postawimy na wybór ulubionych dodatków. Czy to sałatka z warzywami lub jajkiem, czy tradycyjne śledzie w śmietanie, albo też octowe zawijańce, każda odsłona będzie sukcesem. 

 

Pstrąg pieczony

Jeśli przepadamy za delikatniejszymi w smaku rybami, dobrym wyborem będzie świeży pstrąg. Jest idealny do pieczenia. Wskazówka dla początkujących - najpierw przygotowujemy dodatki. Dopiero po podpieczeniu warzyw, dodajemy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę pstrąga. Sama ryba będzie gotowa już po kilkunastu minutach. Dlatego kolejność pieczenia jest taka istotna!

 

Pierożki z farszem rybnym

Ostatnia z propozycji to przepis na pierogi z farszem rybnym. Podstawą dla tego nadzienia będzie również pstrąg. Farsz możemy przyrządzić na dwa sposoby. Pierwszy: usmażoną rybę miksujemy na gładką masę razem z surowym jajkiem i bułką tartą. Sposób drugi: mieszamy wyłącznie dwa składniki, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulkę oraz rybę. Ciasto na pierogi najlepiej przygotować samodzielnie, ale jeśli nie czujemy się na siłach, sięgnijmy po gotowe ciasto ze sklepu. Pamiętajmy o dokładnym zlepieniu brzegów pierogów, aby nadzienie nie wypłynęło podczas gotowania. Jako podstawa farszu, równie dobrze sprawdzą się ryby wędzone, zarówno pstrąg, jak i makrela. Do rozdrobnionej ryby, dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną i cebulkę. Pierogi w tej postaci będziemy gotować kilka minut dłużej.

 

Potrawy z ryb są niezwykle smaczne. Ich przyrządzenie nie wymaga od nas długich godzin spędzonych w kuchni. Dzięki świetnej jakości rybom, prostym przepisom i różnorodnym dodatkom uzyskamy nowe smaki, które trafią w gusta wszystkich. Nie może ich zabraknąć na naszych wigilijnych stołach. 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl