Ostatni moment na złożenie zamówienia na Wielkanoc!      Darmowa dostawa chłodnią dla zamówień powyżej 200 zł.
PROMOCJA! Darmowa Dostawa chłodnią zamówień powyżej 200 zł.
Najbliższa dostawa 05.04
Sprawdź pełny kalendarz dostaw.
05
kwiecień
do kasy suma: 0,00 zł
 
Pięć potraw z ryb, których nie może zabraknąć na Wigilię 0

Pięć potraw z ryb, których nie może zabraknąć na Wigilię

Co roku na świątecznych stołach królują potrawy z ryb. Większość z nas nie wyobraża sobie, aby podczas Wigilii mogło zabraknąć takich klasyków jak karp, ryba po grecku czy śledzie. Możemy wybierać z pośród różnych rodzajów pysznych produktów, a pomysłów na dania jest wiele. Na co warto więc postawić, planując posiłki na ten szczególny dzień?

Mamy dla Was inspiracje na pięć potraw z ryb, których nie może zabraknąć na Wigilię! Szybko, prosto i smacznie. 

 

Zapiekany karp w sosie miodowo-musztardowym

Pozycją obowiązkową w wigilijnym menu jest z pewnością karp. Niczym Święty Mikołaj, choinka czy pierwsza gwiazdka, ryba ta kojarzy nam się natychmiast ze Świętami. Zdecydowanie, najbardziej popularnym i najszybszym sposobem na przyrządzenie karpia jest smażenie. Aby uzyskać wyjątkowy i bogaty smak, wystarczy jednak dodać kolejny krok, który całkowicie odmieni tę potrawę. Po krótkim podsmażeniu, polany sosem miodowym rybę wrzucamy na parę chwil do piekarnika. Sos przygotujemy z oliwy, musztardy oraz miodu. Składniki wystarczy zamieszać i doprawić. Pieczenie nie zabierze nam zbyt wiele czasu, a dzięki niemu uzyskamy trochę lżejsze danie o zaskakującym smaku. Inna propozycja niż karp w tradycyjnej odsłonie, choć równie smaczna.

 

Aromatyczna zupa rybna

Na bazie filetu z karpia przygotujemy również pyszną zupę rybną. To świetna alternatywa dla barszczu czy zupy grzybowej. Klarowny bulion z karpia z włoszczyzną podawany z drobnym makaronem, pozytywnie zaskoczy delikatnym smakiem. Ryba ta wypada równie rewelacyjnie w towarzystwie pomidorów i papryki. Zupa przyrządzona z tych składników będzie bardzo aromatyczna i ciekawa. 

 

Sałatka śledziowa

Śledź obroni się w każdej postaci! Marynowane śledzie jako baza dają wiele możliwości. Potrawa powstanie w ekspresowym tempie i zasmakuje każdemu, gdy postawimy na wybór ulubionych dodatków. Czy to sałatka z warzywami lub jajkiem, czy tradycyjne śledzie w śmietanie, albo też octowe zawijańce, każda odsłona będzie sukcesem. 

 

Pstrąg pieczony

Jeśli przepadamy za delikatniejszymi w smaku rybami, dobrym wyborem będzie świeży pstrąg. Jest idealny do pieczenia. Wskazówka dla początkujących - najpierw przygotowujemy dodatki. Dopiero po podpieczeniu warzyw, dodajemy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę pstrąga. Sama ryba będzie gotowa już po kilkunastu minutach. Dlatego kolejność pieczenia jest taka istotna!

 

Pierożki z farszem rybnym

Ostatnia z propozycji to przepis na pierogi z farszem rybnym. Podstawą dla tego nadzienia będzie również pstrąg. Farsz możemy przyrządzić na dwa sposoby. Pierwszy: usmażoną rybę miksujemy na gładką masę razem z surowym jajkiem i bułką tartą. Sposób drugi: mieszamy wyłącznie dwa składniki, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulkę oraz rybę. Ciasto na pierogi najlepiej przygotować samodzielnie, ale jeśli nie czujemy się na siłach, sięgnijmy po gotowe ciasto ze sklepu. Pamiętajmy o dokładnym zlepieniu brzegów pierogów, aby nadzienie nie wypłynęło podczas gotowania. Jako podstawa farszu, równie dobrze sprawdzą się ryby wędzone, zarówno pstrąg, jak i makrela. Do rozdrobnionej ryby, dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną i cebulkę. Pierogi w tej postaci będziemy gotować kilka minut dłużej.

 

Potrawy z ryb są niezwykle smaczne. Ich przyrządzenie nie wymaga od nas długich godzin spędzonych w kuchni. Dzięki świetnej jakości rybom, prostym przepisom i różnorodnym dodatkom uzyskamy nowe smaki, które trafią w gusta wszystkich. Nie może ich zabraknąć na naszych wigilijnych stołach. 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl